Türkiye'nin eksiği Süreçler & Standartlar

İnsanımıza neden oturmuş süreçler ve standartlar ters gelir?
Acaba eğitim sistemimiz de mi bir eksiklik var dememek elde değil. İş dünyası olarak belki yurtdışı birçok ülkeden daha hırslı ve bazı yönlerden daha kaliteli olan iş gücümüz, genelde bir işi belli standartlar çevresinde yapmaya gelince zorlanmakta.
Standartların ve süreçlerin aslında bir formalite olmadığını, işi yapmak için büyük bir destek sağladığını ne zaman anlayacağız merak ediyorum.
Bugün Türkiye'de dünya da da olduğu gibi süreçlerini oturttmuş ve ölçek ekonomisini (economies of scale) yakalamış şirketlerin başarılı olduğunu görüyoruz. Bu tüm dünya da da böyle.
Ama ölçek ekonomisinin veya o verimliliğin nereden geldiğini pek düşünmüyoruz. Bugün ölçek ekenomisinde başarılı olduğunu gördüğümüz her şirketi incelediğimizde bu verimliliğin oturmuş kurallar ve standartlar sayesinde oluştuğunu görürüz.
Mesela bir “Garanti Bankasını” örnek alalım, verim gerçekten büyük olmaktan mı geliyor, yoksa büyük bir kitleye belli standartlar çerçevesinde hizmet verebilmekten mi?
Standartlar ve süreçler olmasa, ölçek ekonomisi diye birşey de olmaz. Gittikçe küreselleşen bu dünyada değişik stratejiler ile ölçek ekonomisini yakalamaya çalışan şirketlerimizin kulağına küpe olsun…
Bu arada Amerikalıların güzel bir sözü vardır “Heros don't scale” diye. Bunu, “kahramanlar ile ölçek ekonomisi yakalanamaz” diye çevirebiliriz ve ne demek istediğimi daha net anlatmış olurum belki.


Posted

in

by

Tags: