OpenSource'a (açık kod) dikkat

Business Week'te bu hafta Teknoloji Raporu Open Source hakkında. Gerçekten iş dünyasında ITyi değiştirecek bir evrimin içine gittikçe giriyoruz. Yazılım'da Open Source gelecek 10 sene içinde hem yazılım yazışımızı hem de kullanımımızı çok değiştirecek. Ama sakın Business Week sizi çok heyecanlandırmasın. Arada sırada teknoloji dışından gelen kişilere bazen bu tarz yazılar yanlış etkiler de yaratabilir.
2000'lerdeki internet fırtınasında Business Week'in bugün OpenSource'a verdiği desteği B2B ve Linux yazılımları hakkında da görmüştük, o balonlar birçok kişiyi üzerek patlarken bu raporda da aynı mentalitenin etkilerini üzülerek görmekteyim.
Evet Open Source başarılı olacak, nasıl ileride B2B ve linux'ün gelişmiş ve oturmuş evreleri iş dünyasında başarılı olacaksa. Evet belki de raporda bahsedilen şirketler de bu başarının bir parçası olacak, ama daha o günlere çok var ve büyük bir ihtimalle Open Source'un başarısından bahsederken bu şirketlerin çoğu tarihe karışmış olacak. Hatta Open Source'dan bahsedip de Google'ı anmamak pek de doğru olmaz. Evet bugün belki Google open source dünyasında adı anılan bir şirket değil, ama bu Google'ın bu alana girmeyeceğini göstermez, hatta Microsoft'un bile b undan on sene sonra Open Source (açık kod) dünyasında olmayacağı iddia edilemez.
Ayrıca “Open Source” trendi belki de “Open (yada free)Service” karşısında daha az anılan bir model olarak kalabilir. Google'ın bugünlerde “Open Service” modeliyle uyguladığı ve daha birçok konuda da bu yöntemi uygulayacağa benzeyen modelinin arkasından da bazı şirketleri çok yakında görebiliriz.
Ama yine de Business Week'in raporunu hem IT yöneticilerine hem de programcılara şiddetle tavsiye ederim (yatırımcılar biraz daha bekleyebilir). Open Source da gelişen ürünleri takip etmek ve verimli şekilde kullanabilmek, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere büyük katkılar sağlayacaktır.
Artık bu trendleri takip eden IT'cilerin elleri yönetime karşı bağlı kalmayacak, bir bütçeleri olmadan da şirkete yararlı ciddi projelerin içerisine girebilecekler. Yöneticilerden bütçeyi onaylamak belki ilk etapta gerekmeyecek ama sonra sistemlerin bakım ve geliştirme giderlerini görünce belki de vizyonu eksik yöneticiler bir oldu bittiye getirilip, şirketlerde çok gerekli olan yatırımlar yapılabilecek.
Hem yöneticileri, hem IT yöneticisini hem programcıları hem de yatırımcıları bu kadar yakından ilgilendiren “Open Source” (açık kod) evrimi hakkında sizler de bilgisiz kalmayın.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “OpenSource'a (açık kod) dikkat”

  1. agk Avatar
    agk

    OpenSource kadar onemli bir husus da MIT’nin OpenCourse uygulamasidir (ocw.mit.edu)… Bu da kanimca evrenkent egitiminde bir devrimdir…

  2. msubasi Avatar
    msubasi

    Çok güzel bir konuya değinmişsiniz, zaten MIT’nin eğitim içeriğini bedava yayınlaması da ayrı bir blog konusudur.
    Zaten sanırım ilerideki devrimlerin çoğunun başında bir Open kelimesini göreceğiz.
    OpenGovernment devrimi, ve OpenPolicyMaking, OpenBusiness, OpenLife, OpenHealth ne güzel kelimeler