İçimizdeki güzelliği görmek

… hayatı doğru metriklerle takip edebilmekle oluyor ancak

Hepimizin içinde çok güzel, çok başarılı birçok yön var. Buna rağmen, çoğunlukla “başarı”  iş hayatında başarılı olmak ve çok para kazanmakla eşdeğer algılanabiliyor. Bazen hayatın sıradan ve hızlı akışı içinde farklı noktaları göz ardı edebiliyoruz ve hayatı ölçümleme yöntemimimizi farketmeden, bu çok basit metriğe sıkıştırabiliyoruz.

Para ölçütü bugünkü hayatlarda birçoğumuz için çok önemli olsa da, aslında hayatımızın tümünü ölçmekte çok yetersiz kalan bir “metrik”. Hatta hayatta çok başarılı bulduğum Steve Jobs; “Aç kal, enayi kal” der (Stay hungry, stay foolish). Nasıl bir şirketi doğru ölçümlere bakmadan etkin yönetemezsek, hayatımızı da doğru metriklere bakmadan düzgün yönetemeyiz. Evet şirketimizi yönetirken de, özel hayatımızda da bazı şeyleri ölçmek, hatta bazen farkında olmak zor olabilir, ama şeytan detayda gizlidir.

Genelde bu duyarsızlığımız yüzünden, hem kendimize hem de yakınlarımıza haksızlık edebiliyoruz. Aslında, özümüzü besleyen ve özümüzün ihtiyacı olduğu şey; başarılı olduğumuz noktaların kendimiz ve etrafımız tarafından fark edilmesi.

Hayata doğru metriklerle bakmak, doğru yönetebilmenin ön şartı. Bu ayrıca kendimize fazlasıyla hakkettiğimiz farklı noktalardaki başarılarımızı tattırmayı sağlayacak bakış açısını da sağlar. Bu konuda yine Steve Jobs’un bir sözü aklıma geliyor; ” Başkasının hayatını yaşıyarak zamanını boşa harcama. Kalbini ve hislerini dinlemek için gerekli cesareti göster”.

Güzelliğinizi farkedin ve sonra da etrafınızın güzelliğini hem farkedin, hem de fark ettiğinizi farkettirin.

Aşağıda hayatınızı doğru yönetebilmeniz açısından, hayatınızın güzelliğini takip edebileceğiniz birkaç “metrik” paylaşıyorum. Bazı insanlar yalnız kendi yaptıkları ile de tatmin olurken, insanların çoğu bu yaptıklarının etrafından da farkedilmesi halinde ancak mutlu olabiliyorlar. Dolayısıyla kendinizi tanıyıp, metriklerinizi, ona göre belirlemeniz gerekecektir.

  • Başarı Noktalarının Kendi Tarafınızdan Farkındalığı
    • Hayatta ne kadar hayır yaptın? Kaç kişiye hayrın dokundu?
    • İnsanlara, dünyaya faydalı hangi konularda neler yaptın? Kaç konuda faydalı iş yaptın?
    • Hangi konularda başarılı, bilgili görüyorsun kendini? Kaç konuda başarılı / bilgilisin?
  • Başarı Noktalarının Çevrede Farkındalığı & Arkadaşlık
    • Kaç konuda senin için “şu işten iyi anlar” derler, kaçında “şu işten en iyi o anlar” denir?
    • Kaç kişi “etrafına çok şey kattı” der, kaçı “dünyaya çok şey kattı” der?
    • Kaç kişi adınız geçtiğinde “o iyi bir insan” der (+Tanıdıklarınız yüzde kaçı)?
    • Kaç kişi “bana onun çok faydası dokunmuştur” der, kaçı “hayatta bana en çok onun faydası dokunmuştur” der?
    • Kaç kişi “en iyi arkadaşlarımdandır” der, kaçı “en iyi arkadaşımdır” der?
    • Kaç kişi “hayatımı en çok etkileyenlerden biridir” der (yüzde kaçı pozitif, kaçı negatif)?
    • Kaç kişi hayatımda model aldığım kişidir der?
    • Kaç kişi içten olarak “tanıdığıma sevindim” der?
    • Kaç kişi “onsuz bir hayat düşünemem” der?

Hayatı bu metriklerle yönetmeye başladığınızda içinizdeki güzelliği de görmeye başlıyacaksınız…

Not: Bu yazıyı Ocak, 2008’de yazmıştım, ama tam bitirmediğimden yayınlamamıştım. Steve Jobs’un ölümüyle hatırlayıp tamamladım, Steve Jobs anısına…


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

3 responses to “İçimizdeki güzelliği görmek”

  1. Işılay Avatar

    Merhaba Mehmet Bey,

    Yazınızı çok beğendim. İzin verirseniz kendi blogumda da (girisimcikulubu.blogspot.com) yayınlamak isterim. Teşekkürler.

  2. msubasi Avatar
    msubasi

    Beğendiğinize sevindim. Paylaşırsanız daha da çok sevinirim, sitemin altında paylaşma konusunda yenilediğim yaklaşımımı bulabilirsiniz;
    (…lütfen yazılarımı tümünü istediğiniz yerde paylaşın veya alıntı yapın, ama webde alıntılanan yazıya aktif link vererek yapın bunu (verilen linkler nofollow olmamalıdır) veya diğer mecralarda alıntı yaptığınız yeri belirtin. Sonunda Sadi’nin dediği gibi “Bilgisini paylaşmayan insan meyvesiz ağaç gibidir.”)

  3. msubasi Avatar
    msubasi

    “içimizdeki güzelliği görmek” kadar önemli olan diğer bir konu da; “Kusurlarımızı Yönetmek” Bu konuda şu yazıyı çok tavsiye ederim; http://kariyergelisimi.com/kusurlari-yonetmek-kovadaki-catlak/